6 saker jag stör mig på i (avlönade) bloggar

1. Centrerad text. 
Centrerad text är så vedervärdigt fult. Det är endast OK vid lyrik och listor (som den här listan, den hade varit lika kosher centrerad som vänsterjusterad). Ingen officiell publikation skulle någonsin godkänna en centrerad text. Vänsterjustera eller marginaljustera! Behandla din blogg med lite värdighet, please.
 
2. Överdriven användning av smileys.
Det har att göra med mitt ovanstående resonemang: om du behandlar din blogg med värdighet behöver du inte använda smileys. Någon enstaka ironisk kan väl tänkas vara okej, men skriver du väl behöver du inte använda ansikten för att förmedla hur du känner. Det kommer framgå av tonen och gestaltningarna i din text!
 
3. Avsaknad av styckesindelning.
Att skriva hela inlägg i ett enda stycke är jobbigt för läsaren och dessutom skriftspråkligt felaktigt. Hyperstycken är lika vidriga (vilka innebär att man klickar ny rad EN gång, men helt utan indrag). 
 
4. Dubbel bestämd form.
Det här är särskilt vanligt för Västkustbloggare: "Detta inlägget är skrivet i samarbete med..." eller "Denna jackan köpte jag på..." eller "Detta varuhuset har de bästa...". Det heter DETTA INLÄGG eller DET HÄR INLÄGGET. One or the other. Herregud.
 
5. Avsaknad av subjekt i satser.
Oj, nu petar jag ordentligt i språket. Man kan säga att en sats är samma som en korrekt och fullständig mening. En sats behöver innehålla ett subjekt och ett verb¹ (tidigare kallat predikat). Subjektet säger VEM eller VAD som "gör" något, alltså den som är aktiv i meningen. Verb¹ säger VAD den gör. Många större bloggare hoppar över subjektet för att det är underförstått vem som gjort något. Det stör mig så mycket! "Börjar skolan 18:00", "Sitter på Klay" och "Knackade på hos White Orange". Vem gjorde vad, sa du? Jasså, det sa du inte? Jag tyckte väl det.
 
6. Stora bloggare med meningslösa bloggar.
Jag är så himla missunnsam mot bloggare som får allt serverat för sig: Molly Rustas har 18 ord i sitt inlägg. 14 bilder. Är det inte mer en portfolio än en blogg? Är det inte mer jobb för fotografen än för henne liksom..? Eller Angelica Blick, samma där: språklig misär. De har i alla fall fördelen att ha duktiga fotografer och vara vansinnigt snygga. Annat är det med Paow och Tyra som både är språklig misär och fruktansvärda bilder och looks.